vineri, 13 ianuarie 2012

Seraphine de Selnis

Seraphine de Selnis - pictorita, 1864-1942.
Tocmai am terminat de vazut filmul biografic Seraphine in care este prezentata viata acestei pictorite fabuloase. Picturile ei m-au impresionat extrem, simt cum transmit atata magie, ca si cum femeia aceasta putea simti un puls al vietii si al mediului inconjurator care noua multora ne ramane ascuns.

Tablourile ei, infatiseaza scene ogranice, vegetale, filtrate printr-un ochi fabulos. Lumea vegetala pare dintr-o data plina de viata, plina de seva, ca si cum fiecare frunza, fiecare ramura, ar avea o viata proprie.

Povestea ei este destul de fascinanta, si filmul merita vazut si el. Seraphine, o femeie care nu a studiat niciodata pictura, picta din instinct pe ascuns, in timp de noapte, iar ziua isi facea lucrul ca o simpla menajera, strangand fiecare banutz pentru culori.

Ce ma impresioneaza extrem de mult, este ca picturile ei seamana indeaproape cu cele amazoniene, ale samanilor cunoscatori, si ca lumea desprinsa de ei e caracterizata de aceste culori fantastice si in acelasi timp semi-obscure, in care simti ca totul colcaie de viata. Ea spunea ca inspiratia ii venea din alte lumi, si vazandu-i tablourile sunt convinsa ca asa era.







Un comentariu: