miercuri, 25 august 2010

Experimentul maimutei 100

Sa luam in calcul ca exista un subconstient colectiv. O mare baza de date a planetei, a tuturor constiintelor individuale care au existat vreodata si, cine stie, care vor exista. Acest subconstient colectiv este cel despre care renumitul psihiatru german Carl Jung a scris si care pana la urma a reusit sa-l demonstreze prin experimente numeroase.

Ce este experimentul maimutei 100? Ei bine, prin 1975 un mare botanist si zoologist Lyall Watson a scris o carte descriind un experiment pe care l-a condus impreuna cu echipa sa. Acestia au studiat maimutele macace de pe o insula izolata din Japonia numita Koshima timp de 30 de ani. Ei doreau sa studieze capacitatile de invatare a acestor maimute.

Astfel acestor maimute li se ofereau cartofi dulci, dar acesti cartofi erau aruncati pe plaja si astfel se murdareau de nisip. La inceput maimutele ii mancau asa cum erau, cu nisip. Apoi dupa o perioada de timp cateva maimute au inceput sa spele cartofii in apa marii inainte sa ii manance. Acest comportament s-a raspandit foarte rapid in grupul maimutelor de pe insula. Dupa ceva vreme toate maimutele de pe insula obisnuiau sa spele cartofi inainte sa ii manance.

Ceea ce au observat atunci cercetatorii a fost ceva cu totul neasteptat. Restul maimutelor de pe alte insule, mult departate de aceasta, incepusera sa adopte brusc si in numar mare un comportament similar atunci cand li se ofereau acesti cartofi nisiposi. Nu numai ca adoptau comportamentul mult mai rapid dar acest lucru se intampla in numar mare, fara a mai fi nevoie de un timp de cativa ani pentru a fi intergrat in intreaga comunitate.

De aici Watson a formulat teoria maimutei 100, care spune ca daca o masa critica de indivizi schimba un anumit pattern comportamental atunci acest nou comportament va fi adoptat si de restul indivizilor, chiar daca acest comportament nu a fost transmis pe cale directa. Mai simplu, teoria confirma ca exista un subconstient colectiv, ca un mare organism viu la care toti indivizii sunt conectati in mod subtil si inconstient. Si acest subcosntient actioneaza ca o resursa comuna pentru toti indivizii de acelasi fel. Astfel ca atunci cand o noua aptitudine sau o dezvoltare a unei constiinte are loc, aceasta dezvoltare va fi mult facilitata si pentru restul indivizilor si va putea fi adoptata mult mai usor.

Imi place acest experiment deoarece demonstreaza, chiar si printr-o metoda de observare directa si oarecum stiintifica, ca cel mai important este sa ne schimbam pe noi insine daca dorim ca realitatea in care traim sa se schimbe. E nevoie de o masa critica de oameni cu un comportament schimbat pentru ca acest comportament sa fie insuflat aproape indirect si celorlalti. Si cred ca asta se observa deja.


Little changes can make a huge difference.



2 comentarii:

  1. Si de aici porneste ideea: "Gandirea pozitiva atrage lucruri pozitive asupra ta." :)
    Si experimentul asta ar fi doar o frantura din lucrurile nestiute despre fiziologia si gandirea umana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dap :) Sunt multe franturi, ca niste bucati de puzzle, dar ceea ce mi se pare frumos este ca puzzle-ul exista :)

    RăspundețiȘtergere